Wanneer krijg ik een gouden handdruk

Dreigt u te worden ontslagen, zonder dat de schuld bij uzelf te zoeken is of het is een collectief ontslag via bijvoorbeeld een reorganisatie, dan bestaat er een grote kans dat u het bedrijf gaat verlaten met een gouden handdruk. Om een gouden handdruk te kunnen krijgen, is het meestal wel noodzakelijk, dat het ontslag via een officiële ontslagprocedure gaat. In het geval met een vervroegde pensioengang, wordt er vaak met wederzijds goedvinden een overeenkomst over de gouden handdruk bereikt. De meest bekende gouden handdrukken, zijn die van hooggeplaatste ambtenaren of managers uit het bedrijfsleven. Deze gouden handdrukken worden vaak al bij de aanstelling meegenomen.

Kan ik altijd kiezen tussen uitkering of gouden handdruk

Deze keuze is goed mogelijk bij een vervroegde uittreding of bij hoge bedragen voor hoge functies. Betreft het echter een gouden handdruk voor een normale werknemer, die er uit gaat i.v.m. collectief ontslag bij een reorganisatie of inkrimping om een andere redenen, is er vaak geen keuze en betreft het een gouden handdruk + een WW uitkering. U kunt een gouden handdruk op meerdere manieren laten uitbetalen en in alle gevallen zult u niet gekort worden op de WW. Er zijn uiteraard ook mogelijkheden om de gouden handdruk gespreid te laten uitbetalen(dit lijkt dan op een maandelijkse uitkering), maar ook in dit geval blijft u recht hebben op een volledige WW uitkering.

Wanneer betaal ik de gunstigste gouden handdruk belasting

Indien u een gouden handdruk krijgt, is het verstandig om met behulp van een goede adviseur of deskundige, uit te zoeken wat voor u de beste manier van uitbetaling is. Laat u namelijk uw gouden handdruk ineens uitbetalen, omdat zoveel geld wel aantrekkelijk lijkt, zult u afhankelijk van de grote van het bedrag, veel belasting betalen. Deze belasting kan oplopen tot 52%. Gaat het om grotere bedragen van boven de € 25000,- , zijn er meerdere mogelijkheden om te beleggen, zodat er helemaal geen belasting of maar een klein gedeelte belasting betaald wordt. Enkele gunstige uitbetalingen zijn; als koopsom voor een lijfrente, beleggen in een stamrecht verzekering, een stamrecht B.V. oprichten en daar het geld in storten.

Hoe zit het met stamrecht gouden handdruk

Heeft u uw gouden handdruk niet gelijk nodig, is een stamrecht gouden handdruk constructie, belastingtechnisch erg gunstig. Stamrecht houdt in, dat de gouden handdruk in periodieken wordt uitbetaald. U laat bij een stamrecht gouden handdruk, het geld bruto storten bij een verzekeringsbedrijf of u laat het bruto storten in een door u opgerichte stamrecht B.V. Stamrecht betekent dus in principe, uitstel van belastingbetaling. U betaalt, indien u niet aan het bedrag zelf komt, alleen maar belasting over het rendement of de winst die u behaalt.

Hoe richt ik bij een gouden handdruk een stamrecht B.V. op

Bij het oprichten van een stamrecht B.V., heeft u de juiste begeleiding en adviseurs nodig.

Een stamrecht B.V., is alleen aantrekkelijk indien het om een groot bedrag gaat. Aan het oprichten van zo’n stamrecht B.V., zitten namelijk diverse kosten, dus het belastingvoordeel moet wel groot genoeg zijn om deze kosten te kunnen dekken. De kosten voor het oprichten van een stamrecht B.V., kunnen oplopen tot boven de € 2000,- en de duur van zo’n oprichting neemt ongeveer 3 weken in beslag. Zorg tijdens deze oprichting, dat het bedrag bij een notaris geparkeerd wordt, zodat het niet alsnog belast wordt. Er zijn diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het oprichten van een stamrecht B.V., dit kost iets extra maar bespaart u veel tijd en energie. Tevens weet u bij het uitbesteden van zo’n oprichting, dat alles op de juiste manier gaat en dat u niets over het hoofd ziet.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 94

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op