Waar heb ik recht op als ik 65 ben?

Na een levenlang werken en de verplichting om iedere maand uw geldt te verdienen, valt er enorm veel weg en heeft u vanaf uw 65ste een zee van tijd. Het is dan fijn dat de inkomsten goed geregeld zijn. Gelukkig heeft iedereen die in Nederland gewoond en gewerkt heeft, automatisch AOW(Algemene Ouderdomswet) opgebouwd. Deze AOW uitkering krijgt u vanaf uw 65ste jaar. Deze AOW uitkering wordt verzorgd door de Svb(Sociale verzekeringsbank). Een half jaar voor uw 65ste, stuurt de Svb u al een brief, waarin vermeld wordt, dat u AOW kunt aanvragen. Naast uw AOW, krijgt u waarschijnlijk ook een aanvullend pensioen. Dit is echter helemaal afhankelijk van hoe u de laatste 40 jaar gespaard en gewerkt hebt.

Wat is de hoogte van mijn AOW

U bouwt 2% AOW op, per jaar dat u verzekerd bent. Bent u dus vanaf uw 15e tot uw 65ste verzekerd geweest, betekend dat, 50x2=100%, dus volledige AOW. U bouwt geen AOW verzekering op, indien u een tijd lang in het buitenland gewerkt en gewoond hebt. Verder is de hoogte van uw AOW ook afhankelijk van uw woonsituatie in Nederland.

  • Indien u alleen woont, is uw netto AOW 70% van het (netto)minimumloon.
  • Bent u getrouwd of woont u samen en bent u beiden 65 geweest, is uw AOW 50% van het (netto)minimumloon. Dan heeft u dus gezamenlijk 100%.
  • Heeft u een partner die jonger is dan 65 jaar, krijgt u een extra toeslag bovenop uw AOW, tot uw partner 65 is.

Hoe zit dat met aanvullend pensioen

U bouwt een volledig pensioen op, indien u 40 jaren in fulltime dienstverband gewerkt hebt. Met een volledig pensioen wordt bedoeld, dat AOW en aanvullend pensioen samen 70% vormen, van het salaris dat u het laatst verdiende. Er kan eventueel nog gekeken worden of deze 70% genoeg is om van te leven. Met de opbouw van een aanvullend pensioen, wordt wel rekening gehouden met de AOW. Dit kan per bedrijf verschillen, maar meestal wordt er geen aanvullend pensioen opgebouwd over een bedrag, gelijk aan een netto AOW uitkering per jaar. Dit wordt AOW franchise genoemd.

Hoe krijg ik meer pensioen

U kunt uiteraard ook voor meer financiële ruimte gaan zorgen en een ruim pensioen opbouwen, zodat u ook na uw 65ste uw wensen kunt vervullen en prettig kunt leven. Dit kan mogelijk zijn indien u gaat investeren, tegen fiscaal gunstige voorwaarden. Polisvormen, die belastingtechnisch gunstig zijn om in te investeren zijn bijvoorbeeld; een kapitaal-of pensioenverzekering. Zo’n verzekering levert veel meer rendement op dan een reguliere spaarrekening. Dit is dus een leuke manier, om te zorgen voor meer pensioen. Laat u hierbij wel goed voorlichten door een pensioen adviseur. Neem een polis die gegarandeerd is.

Krijg ik een gegarandeerd pensioen per maand

Er zijn diverse overeenkomsten, wat de pensioen opbouw betreft. De 2 meest gangbare overeenkomsten zijn;

  • Een uitkeringsovereenkomst(salaris/diensttijd systeem). Bij deze overeenkomst weet u als werknemer precies, wat u aan maandelijks pensioen kunt verwachten. De hoogte van dit pensioen is berekend over het gemiddelde salaris, min de eerder genoemde AOW franchise.

Hier liggen de risico’s bij de verzekeraar.

  • Kiest u voor het premie systeem, dan ligt het complete risico bij uzelf. De werkgever betaalt hier een vaste pensioenpremie per maand. Heeft de werkgever ervoor gekozen, dat deze premie mag worden belegd, kunt u dit doen na aftrek van eventuele kosten. Bij deze beleggingsfondsen moeten de verzekeraars u een begeleiding aanbieden. U heeft hiermee de kans op een zeer ruim pensioen, maar de kans bestaat ook dat het fout gaat met de beleggingen.
 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 94

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op